Conditietesten

Conditietesten en trainingsbegeleiding

Inspanningstesten Preva Mol Conditietesten

'Meten is weten'

Om op een goede en gezonde manier te kunnen sporten is een exacte bepaling van jouw huidige conditieniveau een goed uitgangspunt! Binnen PREVA voeren we zowel inspanningstesten uit op de fiets als op de loopband. Elke test wordt met de grootste precisie uitgevoerd en geanalyseerd waarna U aan de slag kan om nog gerichter te trainen en sporten.

Dankzij de grote expertise van onze inspanningsfysioloog Vincent Mermans kan zowel de beginnende sporter alsook de doorwinterde atleet terecht voor de bepaling van diens conditieniveau! 

'Gericht naar jouw doel'


Aan de hand van de resultaten uit de inspanningstest kunnen we zeer gericht en wetenschappelijk onderbouwd een persoonlijk trainingsschema opstellen, zowel voor fietsers als lopers. Het trainingsschema voor 4 weken omvat een eventuele tweewekelijkse bijsturing van het schema met veel contact met je coach voor een optimaal verloop.

Inspanningstesten Preva Mol conditietesten
Inspanningstesten Preva Mol conditietesten

Conditietest: 8 minuten protocol

Het 8 minuten protocol start op een lage intensiteit die elke 8 minuten trapsgewijs zal stijgen tot uitputting. Tijdens de test wordt elke 4 minuten een capillaire bloedstaal (oorlel) afgenomen waaruit we de lactaatconcentratie kunnen bepalen en zo de mate van “verzuring” kunnen beoordelen. Uit deze lactaatconcentraties halen we de vetdrempel en anaërobe drempel (=omslagpunt) waaruit we bepalen hoe goed je duurvermogen, omslagpunt (~vanaf waar je lactaatconcentratie exponentieel stijgt) en anaërobe capaciteit (~hoe lang je kan door gaan in de “verzuring”) ontwikkeld zijn. Ook hartslag, cadans (fietsen) en subjectief gevoel worden gemonitord. Het 8 minuten protocol is sterk aanbevolen voor uithoudingsatleten omwille van de hoge accuraatheid in het bepalen van de trainingsdrempels.

Conditietest: 4 minuten protocol

Het 4 minuten protocol is zeer gelijkend aan het 8 minuten protocol. Opnieuw begint deze test aan een lage intensiteit die in dit geval elke 4 minuten trapsgewijs zal stijgen (tot uitputting). Elke 4 minuten worden zowel de lactaatconcentratie, hartslag, cadans (fietsen) en subjectief gevoel bepaald. Deze test is aanbevolen voor de iets meer beginnende sporter die niet gewoon is om langer dan 30 minuten te lopen/fietsen.

Na de test krijg je een uitgebreid testverslag met individuele hartslagzones, vermogens- (fietsen) of snelheidszones (lopen) en gericht trainingsadvies. Op deze manier kan je in de toekomst gerichter en verantwoorder trainen, zowel voor je prestaties als je gezondheid. Conditietesten zijn mogelijk voor zowel fietsen (eigen fiets op tacx) als lopen (loopband).

Inspanningstesten Preva Mol conditietesten

Onze Inspanningsfysioloog

Inspanningstesten Preva Mol Conditietesten

Vincent Mermans

E-mail: inspanningstesten@preva.be

Telefoon: 0471 68 71 85